Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

yazar profil resmi Emin Bilge - SEO Specialist
tarih ikonu 2021-12-01
Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google analytics son yıllarda internet alanında yoğun olarak kullanılmaya başlanan özelliklerden birisini sunmaktadır. Temelde internet sitesi ve mobil uygulamaya dahil olan kullanıcıların mevcut internet sitesi ile olan etkileşimine dair çeşitli raporlar sunan, bir internet analiz aracı olarak ifade edilebilir.

Google Analytics Ücretli Midir?

Ücretsiz bir şekilde hizmet veren ve çeşitli raporlar ile özellikle işletmelere dair daha net bilgiler ortaya konulmasını sağlayan uygulama dâhilinde, Analytics 360 adı altında ücretli bir kullanım şekli de bulunmaktadır.

google analytics

Google Analytics İşlemleri

Temel olarak ört ana işlemi yürüten Google analytics uygulaması işletmeleri şu şekilde fayda sunmayı amaçlamaktadır:

  • Veri Toplama İşlemi: Google analytics uygulaması dâhilinde çeşitli kod parçacıkları eşliğinde veriler toplanır. Bahsedilen bu kod sayesinde gelen kullanıcıları hangi uzantıyı ziyaret ettiğini ve hangi sayfaya giriş yaptığını ve hangi cihazı kullanarak internet sitesine girdiğini görmek mümkün. Veri toplama işlemi Google analytics bünyesinde yapılan en temel ve faydalı işlemlerden birisidir.
  • Veri Toplama: Google analytics neyi ölçer sorusunun bir diğer cevabı olan veri işleme adımı, toplanan verilerin Google'a ait sunuculara aktarılması ve sınıflandırma yapılarak anlamlı şekilde işleme sokulması adımlarını içerir.
  • Raporlama: Toplanan ve işleme sokulan verilerin Google analytics kullanıcılarına yansıtılması adımını içeren raporlama aşaması da uygulamanın Temel etkenlerinden birisidir.
  • Konfigürasyon: Bu adım verilerin işlemi alındıktan sonra veri tabanına kaydedilmesi aşaması ile ilgilidir. Veri tabanına alınan bilgiler daha sonra değiştirilmez. Bu nedenle filtrelenmiş bir hesaba ait bu özellik kaldırılsa dahi eski verilere ulaşmak mümkün olmaz.

 

Google Analytics Kurulumu

google analytics kurulumu

Google analytics kurulumu, diğer tüm Google uygulamalarında olduğu gibi temel bir Google hesabına ihtiyaç duyar. Bu hesabın ardından izlenecek adımlarla Google analytics kurulumu yapmak oldukça kolaydır. Google hesabı yoksa açılır ve işlemleri bu şekilde devam edilir.

Eğer Google hesabı mevcutsa, doğrudan Google analytics’in sayfasına gidilerek hesap kurma aşamasına geçilebilir. Google analytics ana sayfasına giriş yapılmasının ardından aşağıdaki adımları izleyerek uygulamanın kurulunu gerçekleştirmek mümkündür:

  • İlk olarak Google analytics ana sayfası üzerinden hesap oluştur kısmına tıklanır ardından gelen ekranda hesaba dair bir isim talep edilir.
  • Daha sonra varsayılan mülk olarak geçecek ilk mülke ait bir internet sitesi ismi ve URL girilmesi istenir.
  • Sektör sınıflandırılması ve raporlama saati seçildikten sonra izleme kimliği edin yazılı butona tıklanır.
  • Ardından yapılacak işlem Google analytics izleme kimliğini mevcut web sitesinin tüm sayfalarında yer alan ve head olarak geçen etiketin içerisine eklemek olacaktır bunu yapmanın iki farklı yöntemi mevcuttur. İlk olarak bu izleme kimliğini manuel bir şekilde tüm sayfaları tek tek girmek mümkündür. Diğer yöntem olarak da, Google tag manager benzeri bir etiket yönetim sistemi vasıtasıyla tüm sayfalara izleme kimliği sağlamak şeklinde olabilir.
  • Yukarıda sayılan adımlar tamamlandıktan sonra uygulamayı test etmek faydalı olacaktır. Bunun için gerekli bir eklenti kurarak Google analytics hesabına ait gerçek zamanlı raporları denemek mümkün.

Sayılan maddeler ışığında Google analytics kurulum yapmak oldukça kolay. Bu işlemlerin ardından Google analytics hesabı veri toplamaya ve bilgileri sağlamaya hazır hale gelecektir. Bunların dışında Google analytics kullanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir noktaya değinelim. Google analytics raporlarını incelerken en önemli hususlardan birisi mevcut internet sitesine gelen kullanıcı trafiğini hangi kaynağa ait olduğunu bilmektir.

Google analytics genel olarak kullanıcı trafiğini nereden kaynaklandığını parametreler ışığında tespit etmektedir. Örneğin Google analytics ile Google Ads gibi bir hesap eşleştirildiği zaman Google reklamlarından gelen taleplerin kaynağı doğrudan bu şekilde yansıtılır. Ancak sosyal medya gibi farklı yönlendirme kaynaklarından gelen trafiğin hangi çıkış noktasından oluştuğunun belirlemesi zordur.

Belirlenemeyen bu trafiği de; Google doğrudan yönlendirme trafiği olarak gösterir. Bu tarafın kaynağını netleştirme bilmek ve doğru anlayabilmek için reklamlara ait bazı parametreler kullanarak ayrıntıları çözmek mümkündür. Bu sayede trafiğin hangi kaynak ya da kampanyadan geldiği kolaylıkla anlaşılabilir.

Google Analytics Raporları

Google analytics kurulumu ve ayrıntılarını değindikten sonra uygulamaya dair sunulan raporları 5 farklı başlık altında incelemek mümkündür. Bu başlıklar özet ne aşağıda yer aldığı şekildedir:

  • Kitleleri ait raporlar
  • Edinmeye dair raporlar
  • Davranış raporları
  • Dönüşüme dair raporlar
  • Gerçek zamanlı sunulan raporlar

Kitle Raporları

Mevcut internet sitesini görüntüleyen kullanıcıların kimliklerine yönelik bilgi vermeyi amaçlayan rapor çeşididir.

Edinmeye Dair Raporlar

Bu rapor çeşidinde gelen ziyaretçilerin internet sitesine nasıl ulaştığına dair bilgi verilmesi amaçlanır.

Davranış Raporları

Davranış raporları da yine Google analytics dâhilinde raporlama kısmında sunulan hizmetlerden birisidir ve internet sitesine gelen kullanıcıların siteyi nasıl kullandığına dair bilgi sunmayı amaçlayan bir hizmettir.

Dönüşme Dair Raporlar

Dönüşmeye dair raporlar da, internet sitesinde var olan ve uygulamaya geçmiş olan hedefleri, aynı zamanda internet satışına dair verileri anlamayı sağlayan raporlardır.

Gerçek Zamanlı Sunulan Raporlar

Bu rapor çeşidi mevcut sitede o an için bulunan kullanıcıların hareketine dair gerçek zamanlı olarak bilgi vermeyi amaçlar.

YORUM YAP
Son Yazılarımız