Gerilla Pazarlama Nedir ? Guerilla Marketing Rehberi

Gerilla Pazarlama Nedir ? Guerilla Marketing Rehberi

yazar profil resmi Emin Bilge - SEO Specialist
tarih ikonu 2021-08-07
Gerilla Pazarlama Nedir ? Guerilla Marketing Rehberi

Gerilla pazarlama nedir? Gerilla pazarlama aslında adı üzerinde bir kavramdır. Temel olarak alışılmış bölgelerin dışında ve farklı taktiklerle ani bir biçimde beklenmedik yerlerde oluşturulan pazarlama kampanyalarının genel ismidir. İlk olarak 1980'li yılların başında ortaya çıkan bir kavram olması ile birlikte son zamanlarda adı daha sık duyulur hale gelmiştir.


Gerilla Pazarlama Kavramının Ortaya Çıkışı


Gerilla pazarlama kavramının fikir babası ve kurucusu olarak ön plana çıkan Jay Conrad Levinson, California Berkeley Üniversitesi'nde pazarlama dersi hocalığı yaparken; kendi işletmesini oluşturmak isteyen birkaç öğrencisi tarafından para ödemeden işletme kurmanın yöntemlerini öğreten bir kitap önerisi istemeleri sonucunda ortaya çıkmıştır.


Gerilla Pazarlamanın Amacı Nedir?


Gerilla pazarlamanın amacı, temelde geleneksel ya da bir diğer tabirle klasik olmayan bir teknik aracılığıyla ve dikkat çekme yöntemi ile marka bilinirliği ve içeriğine katkıda bulunmaktır. Gerilla pazarlama dahilinde sunulan kampanyalar, yukarıda sözü edilen sebeplerden dolayı genelde yaratıcı, yenilikçi ve ucuz yöntemler olarak ifade edilmektedir. 
Gerilla pazarlama ile az bir bütçe aralığında yüksek etki yaratacak reklamlar sunmak oldukça kolay olmaktadır. Gerilla pazarlama deyince ilk akla gelen teknik; reklamın yaratıcı bir şekilde uygulanması gerektiğidir. Bu şekilde söz konusu olan marka tüketicinin zihninde önemli bir yer tutmakta ve piyasada etkin olmaktadır.

Gerilla pazarlamanın amacı
 
Gerilla Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Karşılaştırması


Gerilla pazarlama çeşitleri ile geleneksel olarak sunulan pazarlama içerikleri karşılaştırıldığında; ilk ortaya çıkan sonuç, iki yöntem arasındaki bütçe farkı olmaktadır. Bütçe farkı reklam ve pazarlama noktasında çok büyük bir etken olduğu için, gerilla pazarlama yakın zamanda daha da ön plana çıkmıştır. 
Gerilla pazarlama tekniklerinin geleneksel pazarlamadan bir diğer farkı ise yaratıcılık, hayal gücü ve enerjiye dayalı bir reklam yöntemi sunmasıdır. Bu özelliklerin reklam piyasasındaki temel avantajı; ani ve beklenmedik reklam çıkışları oluşturarak potansiyel müşterilerin geleneksel pazarlama tekniklerine oranla çok daha fazla dikkatlerini çekmesidir.

Reklam mantının temel amacı, markanın müşterilerin aklında kalmasını sağlama ve dikkatleri üzerine çekerek satış oranlarını artırma politikası olduğu için; gerilla pazarlama teknikleri her geçen gün daha fazla tercih edilir hale gelmektedir. Performans pazarlama gibi dönüşüm oranlarının en iyi şekilde analiz edilmesini sağlayan pazarlama teknikleri ile birlikte kullanılması çok daha iyi bir etki sağlamaktadır.
Yukarıda sayılan temel özelliklerin yanı sıra; gerilla pazarlama stratejisinin de genel olarak ulaşılan kişi sayısı ve müşteri potansiyeli azdır. Ancak oldukça kuvvetli bir akılda kalma oranı sağladığı için tercih edilmektedir. Az sayıda kişiye etkili mesajlar vermeyi hedefleyen gerilla pazarlama yöntemleri yeni bir reklam biçimi olarak piyasada yerini almıştır.


Gerilla Pazarlama Kitabı


Kavramın kurucusu olan Jay Conrad Levinson tarafından yazılmış olan gerilla pazarlaması adlı eser; bu pazarlama yönteminin temel bakış açısını ortaya koyar. Jay bu eseri ile beraber, yaklaşık olarak 30 kitap daha ortaya çıkarmıştır.
Gerilla pazarlama kavramını kısaca, “bütçesi küçük ama hayalleri büyük girişimciler için olan yaratıcı bir pazarlama tekniği” olarak ifade etmektedir.

gerilla pazarlama kitabı
 
Gerilla Pazarlama Oluşturmanın Faydaları 


Gerilla pazarlama kitap içeriğinde temel olarak yöntemin ne olduğu anlatılsa da; bu alanın asıl tanıtıcı etkenleri doğrudan reklam ürünleri olmaktadır. Gerilla pazarlama yönteminin temel faydaları aşağıda yer aldığı şekildedir:
•    Gelenekselin Dışında Sunulan Reklam Teknikleri
Günümüzde çok fazla reklam içeriyor olmasından dolayı ve bu içerikler marka satışına yönelik olduğu için; insanların reklamlara olan güven oranı genellikle düşüktür. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden bilindiği şekilde, bir şeyler satmaya yönelik temel bir pazarlama hedefi söz konusudur. 
Gerilla pazarlamanın bu noktadaki farkı; işin içine yaratıcılığı ve farklılığı kattığı için; her ne kadar ürün satışına amaçlasa da, bunu göze batar bir şekilde yapmaz. Bu nedenle yakın zamanda pek çok büyük firma tarafından tercih edilir hale gelmiştir.
•    Özgürlük Alanını Genişletmesi
Dijital gerilla pazarlama yöntemleri de dahil olmak üzere bu teknikte dikkat çeken bir başka özellik de, markanın reklamı açısından herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadığı için ve klasik yöntemlerin dışına çıkılabildiği için özgür bir sunum oluşturma imkanı tanır.
•    Viral Hale Gelme Avantajı
Gerilla pazarlama temel olarak diğer yöntemlere göre daha az sayıda kişiye ulaşsa da; taşıdığı en büyük potansiyel viralleşmesi durumudur. İnsanların yerel olarak yaptığı paylaşımlar, pazarlamanın beğenilmesi ile orantılıdır ve bu sayede içerikler ulusal çapta dikkat çeker hale gelebilir. Aynı zamanda geleneksel olarak yapılan pazarlama yöntemlerine göre çok daha hızlı bir şekilde hedef kitleye ulaşma söz konusu olur.


Gerilla Pazarlamanın Olumsuz Yönleri


Gerilla pazarlama da; elbette ki diğer tüm pazarlama teknikleri gibi olumlu ve olumsuz taraflar içermektedir. Yukarıda faydaları belirtildiği şekilde olan gerilla pazarlamanın olumsuz tarafları birkaç şekilde ifade edilebilir:
•    Zaman Farkı Oluşturması
Reklam yöntemleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen etkenlerden birisi elbette ki zaman kavramı olmaktadır. Yatırımla doğru orantılı olarak reklamın geri dönüş sağlaması ve pazarlamanın işe yaraması bir marka için önem arz etmektedir. Bu nedenle daha fazla zamana ihtiyaç duyacak şekilde tasarlanmış olan gerilla pazarlama tekniklerini geleneksel yöntemlere göre bu açıdan dezavantajlıdır.
•    Tahmin Edilme Güçlüğü
Gerilla pazarlama teknikleri geleneksel yöntemlerin geri dönüş özelliklerini taşımadığı için; reklamların işe yarama oranı ve potansiyel müşteri kitlesini tahmin etmek diğer yöntemlere nazaran daha zordur.

 


 

YORUM YAP
Son Yazılarımız